Ambassade van België in Mexico

België in Mexico

Welkom op onze website!

Registratie in Vaccinnet en afgifte van de "EU Covid 19 Digital certificate" voor vaccinaties uitgevoerd in het buitenland: Klik hier

Boostervaccin : Voor meer informatie, klik hier

Verplicht formulier voor reizen naar België

Elk persoon die België binnentreedt vanuit het buitenland of die in België meer dan 48 uur wenst te verblijven moet een identificatieformulier invullen (Passenger Locator Form). Klik hier om het formulier in te vullen. 

 
Buitenlands vacinnatiecertificaat aanvaard

Als u geen EU-burger bent of niet uw hoofdverblijfplaats hebt in België, kunt u alleen om essentiële redenen naar België reizen of  wanneer u over een goedgekeurd vaccinatiebewijs met volledige inenting beschikt.

Een vaccinatiebewijs uit Mexico wordt aanvaard als het ten minste de volgende informatie bevat in het Nederlands, Frans, Duits of Engels:

  • Naam, geboortedatum en/of ID-nummer;
  • Gegevens waaruit blijkt dat sinds ten minste twee weken alle doses voorzien in de bijsluiter werden toegediend van een vaccin tegen het virus SARS-Cov-2: Pfizer (2/2), Moderna (2/2), Astra Zeneca (2/2), Janssen (J&J) (1/1), Novavax (2/2), Sinovac (2/2) en Sinopharm (2/2);
  • De merknaam en de naam van de fabrikant of handelsvergunninghouder van elk vaccin dat is toegediend;
  • De datum van toediening van elke dosis van het vaccin die werd toegediend;
  • De naam van het land waar het vaccin is toegediend;
  • De afgever van het bewijs van vaccinatie met diens handtekening, stempel of een digitaal leesbare unieke certificaatidentificatiecode;

Van deze vaccins moeten alle dosissen toegediend worden zoals aangegeven tussen haakjes. Heterologe vaccinaties (vb. 1 dosis AstraZeneca + 1 dosis Pfizer) worden niet erkend als een volledig vaccinatieschema. Pas wanneer in dit voorbeeld een 2e dosis Pfizer wordt toegediend, zal het vaccinatieschema pas compleet zijn en erkend worden.

Indien de laatste dosis van de primaire vaccinatiereeks meer dan 270 dagen geleden werd toegediend, moet een boosterdosis worden toegediend opdat het vaccinatiecertificaat haar geldigheid behoudt. Deze booster kan één van bovengenoemde vaccins zijn, ongeacht welk vaccin eerst werd toegediend. Er worden geen uitzonderingen voorzien op de geldigheidsvoorwaarde van een boosterdosis.

Wij herinneren u eraan dat alle reizigers naar België het Passenger Locator Form  (PLF) moeten invullen en dat bij aankomst in België quarantainemaatregelen van toepassing kunnen zijn.

Meer informatie is te vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

CORONAVIRUS COVID-19

Belgische onderdanen en burgers van derde landen die beschikken over een verblijfsvergunning voor België, kunnen naar België reizen.

Ook hun familieleden (i.e. echtgenoten, wettelijk samenwonenden en kinderen jonger dan 21 jaar oud) die de Belgische nationaliteit niet bezitten, kunnen hen vergezellen voor een kort verblijf van maximum 90 dagen in de Schengenzone. Als het familielid van de Belg burger is van een derde land dat onderworpen is aan de visumplicht voor kort verblijf, dient deze een visum C aan te vragen bij de Belgische ambassade in zijn land van residentie. We herinneren u eraan dat Mexicaanse burgers vrijgesteld zijn van een visum voor kort verblijf, en hiervoor geen visum hoeven aan te vragen.

De Ambassade raadt onze landgenoten aan om de gegevens van de burgerlijke stand in het rijksregister te laten updaten, en indien nodig een mail te sturen naar mexico@diplobel.fed.be. Wij raden de reizigers eveneens aan om de nodige documenten (huwelijksakten, geboorteakten kinderen e.d.) mee te nemen om hun reis te rechtvaardigen.

Reizen als feitelijke partners

Een bezoek (< 90 dagen) aan de persoon met wie u een stabiele en duurzame relatie hebt, wordt beschouwd als een essentiële reis indien u de volgende bewijzen voorlegt.

MAATREGELEN BIJ AANKOMST OF TERUGKEER UIT RODE ZONES (MEXICO):

  • De COVID-19 maatregelen zijn aanzienlijk versoepeld. U kunt nu, wanneer u volledig gevaccineerd bent, zonder verdere beperkingen naar België reizen (testen en quarantaine in België zijn niet langer nodig, evenmin als testen vóór vertrek). 
  • Niet-gevaccineerde Belgen/EU-burgers moeten echter voor hun aankomst in België worden getest (PCR maximum 72 uur voordien of RAT maximum 24 uur voordien).
  • Niet-gevaccineerde niet-EU-burgers (bv. niet-gevaccineerde Mexicanen) mogen België niet binnen, behalve om essentiële redenen (waarvoor vooraf toestemming moet worden gevraagd aan de ambassade). Deze laatste categorie moet ook een negatieve PCR/RAT test kunnen voorleggen voor aankomst.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden geannuleerd of grenzen worden gesloten. 

Mexico verwelkomt buitenlandse reizigers maar de Mexicaanse autoriteiten controleren strikt de documenten en het doel van de verplaatsingen bij aankomst in het land.

U vindt meer informatie (in het Spaans) op de speciale website van het Ministerie van Gezondheid van Mexico: https://coronavirus.gob.mx/

De landgrens met Guatemala is in theorie open maar wordt van Guatemalteekse zijde veelvuldig gesloten. De landgrenzen van Belize en de VS zijn gesloten voor niet-essentieel verkeer van personen.

Het Mexicaanse luchtruim is open maar slechts enkele luchtvaartmaatschappijen voeren nog vluchten uit van Mexico Stad rechtstreeks naar Europa (KLM, AF, Aeroméxico, Lufthansa, Iberia).

Voor elke reis naar Mexico kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op mexico@diplobel.fed.be. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies.

U bent een Belg die onlangs naar Mexico is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Mexico? U reist als toerist door Mexico en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Mexico gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

 
 Volg ons op Facebook!

 

Minderjarigen (Mexicanen of buitenlanders) resident in Mexico

De Mexicaanse migratiewet eist dat Mexicaanse of buitenlandse minderjarigen, die resident zijn in Mexico en het land wensen uit te reizen en niet vergezeld worden door een van hun ouders, het volgende document moeten voorleggen aan de migratiediensten vooraleer het land uit te reizen: "Formato de autorizacion de salida del territorio de los Estados Unidos Mexicanos" (anexo 20)

Meer informatie: www.inm.gob.mx/index.php/page/autorizacion_menores

 

Nieuws

12 mei

Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, heeft op donderdag 12 mei samen met de Palestijnse Premier Shtayyeh het nieuwe bilaterale samenwerkingsprogramma gelanceerd.

12 mei

De Belgische economische missie in het VK eindigt na een gevuld programma met evenementen, business-to-business contacten en ontmoetingen op hoog niveau. Na twee jaar onderbreking, het netwerk van contacten tussen Belgische en Britse operatoren werd hersteld dankzij fysieke aanwezigheden.

11 mei

Eerste Minister Alexander De Croo, belast met Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, zat vandaag samen met Nadia Murad, de Jezidische mensenrechtenactiviste die in 2018 samen met Dr. Denis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor haar inzet tegen seksueel geweld als oorlogswapen. Eerste Minister De Croo benadrukte tijdens het gesprek dat het seksueel geweld dat vandaag door Russische soldaten in Oekraïne wordt gepleegd, niet ongestraft mag blijven.

10 mei

Vandaag organiseerde België samen met het Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO), het Britse buitenlandministerie, een seminarie om mensenrechten hoog op de agenda te zetten van het bedrijfsleven, in het kader van de Belgische Economische Missie naar het Verenigd Koninkrijk.

08 mei

Kinderrechten zijn een van de prioriteiten van het Belgische buitenlandse beleid inzake mensenrechten. Ons land engageert zich al decennialang om kinderrechten internationaal te bevorderen.