Ambassade van België in Mexico

België in Mexico

Welkom op onze website!

Registratie in Vaccinnet en afgifte van de "EU Covid 19 Digital certificate" voor vaccinaties uitgevoerd in het buitenland: Klik hier

 

Verplicht formulier voor reizen naar België

Elk persoon die België binnentreedt vanuit het buitenland of die in België meer dan 48 uur wenst te verblijven moet een identificatieformulier invullen (Passenger Locator Form). Klik hier om het formulier in te vullen. 

Verplicht formulier voor reizen van en naar Mexico

Voor uw vertrek vanuit of naar Mexico dient u ook het volgende on-line formulier in vullen voor de Mexicaanse autoriteiten:  https://www.aicm.com.mx/

 
Buitenlands vacinnatiecertificaat aanvaard

Als u geen EU-burger bent of niet uw hoofdverblijfplaats hebt in België, kunt u alleen om essentiële redenen naar België reizen of om welke reden dan ook als u een goedgekeurd vaccinatiebewijs met volledige inenting hebt.

Sinds 1 september kan een vaccinatiebewijs uit een niet-EU-land, zoals Mexico, worden aanvaard als het ten minste de volgende informatie bevat in het Nederlands, Frans, Duits of Engels:

  • Naam, geboortedatum en/of ID-nummer;
  • Gegevens waaruit blijkt dat sinds ten minste twee weken alle doses voorzien in de bijsluiter werden toegediend van een vaccin tegen het virus SARS-Cov-2: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca y Janssen (J&J);
  • De merknaam en de naam van de fabrikant of handelsvergunninghouder van elk vaccin dat is toegediend;
  • De datum van toediening van elke dosis van het vaccin die werd toegediend;
  • De naam van het land waar het vaccin is toegediend;
  • De afgever van het bewijs van vaccinatie met diens handtekening, stempel of een digitaal leesbare unieke certificaatidentificatiecode;

Wij herinneren u eraan dat alle reizigers naar België het Passenger Locator Form (PLF) moeten invullen en dat bij aankomst in België quarantainemaatregelen van toepassing kunnen zijn.

Meer informatie is te vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

CORONAVIRUS COVID-19

Belgische onderdanen en burgers van derde landen die beschikken over een verblijfsvergunning voor België, kunnen naar België reizen.

Ook hun familieleden (i.e. echtgenoten, wettelijk samenwonenden en kinderen jonger dan 21 jaar oud) die de Belgische nationaliteit niet bezitten, kunnen hen vergezellen voor een kort verblijf van maximum 90 dagen in de Schengenzone. Als het familielid van de Belg burger is van een derde land dat onderworpen is aan de visumplicht voor kort verblijf, dient deze een visum C aan te vragen bij de Belgische ambassade in zijn land van residentie. We herinneren u eraan dat Mexicaanse burgers vrijgesteld zijn van een visum voor kort verblijf, en hiervoor geen visum hoeven aan te vragen.

De Ambassade raadt onze landgenoten aan om de gegevens van de burgerlijke stand in het rijksregister te laten updaten, en indien nodig een mail te sturen naar mexico@diplobel.fed.be. Wij raden de reizigers eveneens aan om de nodige documenten (huwelijksakten, geboorteakten kinderen e.d.) mee te nemen om hun reis te rechtvaardigen.

Reizen als feitelijke partners

Een bezoek (< 90 dagen) aan de persoon met wie u een stabiele en duurzame relatie hebt, wordt beschouwd als een essentiële reis indien u de volgende bewijzen voorlegt.

MAATREGELEN BIJ AANKOMST OF TERUGKEER UIT RODE ZONES (MEXICO):

  • Iedereen die aankomt of terugkeert naar België (ingezetenen en niet-ingezetenen) en die meer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland heeft verbleven, wordt beschouwd als een risicovol contact. Deze mensen gaan onmiddellijk na aankomst op Belgisch grondgebied in quarantaine. Ze worden getest op dag 1 en op dag 7 van hun quarantaine. 
  • Versterkte controle i.v.m. het invullen van het PLF-formulier vanaf 21 december 2020, zowel bij het inschepen als bij aankomst. Voor mensen die geen gebruik maken van georganiseerd vervoer, versterkte controle op het invullen van het PLF-formulier door de politie.
  • Verplichting, vanaf 25 december 2020, voor personen vanaf 12 jaar die niet in België verblijven om een ​​negatieve PCR-test te kunnen voorleggen, een test die niet eerder dan 72 uur voor vertrek op Belgisch grondgebied is uitgevoerd. De vervoerder dient te controleren of deze personen, alvorens aan boord te gaan, dit negatieve PCR-testresultaat kunnen overleggen. Indien niet is de vervoerder verplicht het instappen te weigeren.

Quarantaine bij terugkeer in België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsen binnen de EU-grenzen die geopend zijn. Let wel: zelf-quarantaine blijft verplicht voor reizigers buiten de EU die essentiële verplaatsingen maken.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden geannuleerd of grenzen worden gesloten. 

Niet-essentiële reizen naar Mexico worden momenteel afgeraden wegens de Covid-19-pandemie.

Mexico verwelkomt buitenlandse reizigers maar de Mexicaanse autoriteiten controleren strikt de documenten en het doel van de verplaatsingen bij aankomst in het land.

U vindt meer informatie (in het Spaans) op de speciale website van het Ministerie van Gezondheid van Mexico: https://coronavirus.gob.mx/

De landgrens met Guatemala is in theorie open maar wordt van Guatemalteekse zijde veelvuldig gesloten. De landgrenzen van Belize en de VS zijn gesloten voor niet-essentieel verkeer van personen.

Het Mexicaanse luchtruim is open maar slechts enkele luchtvaartmaatschappijen voeren nog vluchten uit van Mexico Stad rechtstreeks naar Europa (KLM, AF, Aeroméxico, Lufthansa, Iberia).

Voor elke reis naar Mexico kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op mexico@diplobel.fed.be. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies.

U bent een Belg die onlangs naar Mexico is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Mexico? U reist als toerist door Mexico en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Mexico gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

 
 Volg ons op Facebook!

 

Minderjarigen (Mexicanen of buitenlanders) resident in Mexico

De Mexicaanse migratiewet eist dat Mexicaanse of buitenlandse minderjarigen, die resident zijn in Mexico en het land wensen uit te reizen en niet vergezeld worden door een van hun ouders, het volgende document moeten voorleggen aan de migratiediensten vooraleer het land uit te reizen: "Formato de autorizacion de salida del territorio de los Estados Unidos Mexicanos" (anexo 20)

Meer informatie: www.inm.gob.mx/index.php/page/autorizacion_menores

 

Nieuws

27 okt

Tijdens haar werkbezoek in Burkina Faso heeft Meryame Kitir, Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid op 26 oktober het Belgisch regionaal klimaatprogramma voor de Sahel voorgesteld. Het is de eerste keer dat België investeert in een regionaal programma met specifieke focus op internationale klimaatactie.

25 okt

Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking en grootstedelijk beleid, zal van 24 tot 26 oktober een bezoek brengen aan Burkina Faso en van 27 tot 30 oktober aan Senegal. Het werkbezoek staat voornamelijk in het teken van internationale klimaatactie. Minister Kitir zal onmoetingen hebben met centrale figuren uit beiden landen – nationale autoriteiten, ngo’s en humanitaire organisaties - die Kitir via constructieve partnerschappen wil ondersteunen.

21 okt

Op 21 oktober verwelkomde Minister van Buitenlandse Zaken Sophiè Wilmes enkele tientallen jongeren uit België, Nederland en Luxemburg in het kader van het Benelux Youth Forum 2021 tijdens een receptie op het Egmontpaleis.

13 okt

Op maandag 11 en dinsdag 12 oktober nam België, samen met negen andere lidstaten en de Europese Commissie, deel aan een zitting van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HJEU) om het Europees Parlement en de Raad van de EU te steunen bij hun verdediging van het conditionaliteitsmechanisme voor de Rechtsstaat. Dit mechanisme wordt door Polen en Hongarije aangevochten voor het HJEU.

10 okt

Ter gelegenheid van de 19de Europese en Werelddag tegen de doodstraf, herhaalt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dat België zich blijft inzetten voor de universele afschaffing van de doodstraf.