Ambassade van België in Mexico

België in Mexico

Welkom op onze website!
 

Verplicht formulier voor reizen naar België 

Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. U kan dit formulier hier invullen.

 

Verplicht formulier voor reizen van en naar Mexico

Voor uw vertrek vanuit of naar Mexico dient u ook het volgende on-line formulier in vullen voor de Mexicaanse autoriteiten: https://afac.hostingerapp.com/  of  https://www.aicm.com.mx/

 

CORONAVIRUS COVID-19

Belgische onderdanen en burgers van derde landen die beschikken over een verblijfsvergunning voor België, kunnen naar België reizen.

Ook hun familieleden (i.e. echtgenoten, wettelijk samenwonenden en kinderen jonger dan 21 jaar oud) die de Belgische nationaliteit niet bezitten, kunnen hen vergezellen voor een kort verblijf van maximum 90 dagen in de Schengenzone. Als het familielid van de Belg burger is van een derde land dat onderworpen is aan de visumplicht voor kort verblijf, dient deze een visum C aan te vragen bij de Belgische ambassade in zijn land van residentie. We herinneren u eraan dat Mexicaanse burgers vrijgesteld zijn van een visum voor kort verblijf, en hiervoor geen visum hoeven aan te vragen.

De Ambassade raadt onze landgenoten aan om de gegevens van de burgerlijke stand in het rijksregister te laten updaten, en indien nodig mexico@diplobel.fed.be te contacteren. Wij raden de reizigers eveneens aan om de nodige documenten (huwelijksakten, geboorteakten kinderen e.d.) mee te nemen om hun reis te rechtvaardigen.

Visumaanvragen voor lang verblijf (d.w.z. voor een verblijf langer dan 90 dagen), met het oog op een permanent verblijf in België, m.a.w. visa voor gezinshereniging in België, worden behandeld.

Studenten die al beschikken over een studentenvisum voor België, kunnen reeds afreizen. Zij die in België wensen te studeren en nog niet beschikken over een studentenvisum, worden gevraagd deze pagina regelmatig te consulteren.  De visumafdeling blijft tot nader order gesloten. 

Reizen als feitelijke partners

MAATREGELEN BIJ AANKOMST OF TERUGKEER UIT RODE ZONES (MEXICO), BESLISSING OVERLEGCOMITE VAN 18/12/2020:

  • Iedereen die aankomt of terugkeert naar België (ingezetenen en niet-ingezetenen) en die meer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland heeft verbleven, wordt beschouwd als een risicovol contact. Deze mensen gaan onmiddellijk na aankomst op Belgisch grondgebied in quarantaine. Ze worden getest op dag 1 en op dag 7 van hun quarantaine. 
  • Versterkte controle i.v.m. het invullen van het PLF-formulier vanaf 21 december 2020, zowel bij het inschepen als bij aankomst. Voor mensen die geen gebruik maken van georganiseerd vervoer, versterkte controle op het invullen van het PLF-formulier door de politie.
  • Verplichting, vanaf 25 december 2020, voor personen vanaf 12 jaar die niet in België verblijven om een ​​negatieve PCR-test te kunnen voorleggen, een test die niet eerder dan 72 uur voor vertrek op Belgisch grondgebied is uitgevoerd. De vervoerder dient te controleren of deze personen, alvorens aan boord te gaan, dit negatieve PCR-testresultaat kunnen overleggen. Indien niet is de vervoerder verplicht het instappen te weigeren.

 

Quarantaine bij terugkeer in België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsen binnen de EU-grenzen die geopend zijn. Let wel: zelf-quarantaine blijft verplicht voor reizigers buiten de EU die essentiële verplaatsingen maken.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten. 

Niet-essentiële reizen naar Mexico worden momenteel afgeraden wegens de Covid-19-pandemie die zich in fase 3 bevindt.

Mexico verwelkomt buitenlandse reizigers van wie verplaatsing essentieel en gerechtvaardigd is. De Mexicaanse autoriteiten controleren de geldigheid van deze verplaatsingen bij aankomst aan de grenzen.

U vindt meer informatie (in het Spaans) op de speciale website van het Ministerie van Gezondheid van Mexico: https://coronavirus.gob.mx/

De landgrens met Guatemala is in theorie open maar wordt van Guatemalteekse zijde veelvuldig gesloten. De landgrenzen van Belize en de VS zijn gesloten voor niet-essentieel verkeer van personen.

Het Mexicaanse luchtruim is open maar slechts enkele luchtvaartmaatschappijen voeren nog vluchten uit van Mexico Stad rechtstreeks naar Europa (KLM, AF, Aeroméxico, Lufthansa, Iberia).

Voor elke reis naar Mexico kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op mexico@diplobel.fed.be. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies.

  

U bent een Belg die onlangs naar Mexico is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Mexico? U reist als toerist door Mexico en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Mexico gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

 
 Volg ons op Facebook!

 

BERICHT AAN DE BELGEN INGESCHREVEN IN DE CONSULAIRE REGISTERS VAN DE AMBASSADE:

Gezien de huidige maatregelen t.a.v. het Covid-19-virus in Mexico is de Ambassade van België in Mexico tot nader order niet open voor het publiek tenzij voor dringende gevallen. Gelieve uw vragen over te maken via mexico@diplobel.fed.be.  Wij beantwoorden deze zo snel mogelijk.

 

Minderjarigen (Mexicanen of buitenlanders) resident in Mexico

De Mexicaanse migratiewet eist dat vanaf nu Mexicaanse of buitenlandse minderjarigen, die resident zijn in Mexico en het land wensen uit te reizen en niet vergezeld worden door een van hun ouders, het volgende document moeten voorleggen aan de migratiediensten vooraleer het land uit te reizen: "Formato de autorizacion de salida del territorio de los Estados Unidos Mexicanos" (anexo 20)

Meer informatie: www.inm.gob.mx/index.php/page/autorizacion_menores

 

Nieuws

05 jun

Net als de Europese Unie veroordeelt België met klem het geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), met name in Ituri en Noord-Kivu, waar de aanvallen de afgelopen dagen zijn toegenomen en talrijke slachtoffers zijn gevallen onder de burgerbevolking, waaronder ook vrouwen en kinderen.

01 jun

België heeft besloten noodhulp te sturen naar Nepal in het kader van de strijd tegen COVID-19 nadat dit land hiertoe een verzoek had ingediend via het Europees mechanisme voor civiele bescherming. De afgelopen weken is Nepal zwaar getroffen door een nieuwe golf van COVID-19-gevallen.

28 mei

Naar aanleiding van het incident met de echtgenote van de ambassadeur van België bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken dat mevrouw Xiang Xueqiu het initiatief heeft genomen voor een privé-ontmoeting met de twee winkelbedienden om zich persoonlijk te verontschuldigen voor haar onaanvaardbare gedrag in de winkel. Door haar ziekenhuisopname kon de ontmoeting niet vroeger plaatsvinden.

15 mei

In 2004 werd 17 mei uitgeroepen tot Internationale Dag tegen homofobie, bifobie en transfobie (IDAHOT). Ter ere van deze dag zal het Egmontpaleis in Brussel van zondag 16 mei tot en met dinsdag 18 mei worden verlicht in de kleuren van de regenboogvlag.

10 mei

As we celebrate the 51st anniversary of diplomatic relations between the Kingdom of Belgium and the Republic of Trinidad and Tobago, we would like to seize this opportunity to stress the quality of the friendly and historical ties between our two countries and express our wish to further enhance them in the future.